Algemeen

Brandveiligheid is een belangrijk en complex onderwerp bij het ontwerpen en realiseren van bouwplannen. Het Bouwbesluit 2012 stelt in een aantal hoofdstukken specifieke eisen aan brandveiligheid. Een onlineversie is te vinden op: http://www.bouwbesluitonline.nl/

Praktische info is te vinden op:

http://www.bbn.nu/

http://www.brandveilig.com/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/documenten/publicaties/2013/11/11/publicaties-brandveiligheid-gebouwen

http://www.obex.nl/kennisbank/

FlameXpert combineert de aanwezige kennis van deze wetgeving en normeringen optimaal met de jarenlange ervaring in de praktijk met de in de markt aanwezige technische oplossingen.

Doorvoeringen

Leidingen, luchtkanalen, kabels en kabelgoten lopen van het ene naar het andere brandcompartiment. De eisen welke aan deze brandscheidingen worden gesteld staan in beschreven in afdeling 2.10 Beperking van uitbreiding van brand in het bouwbesluit.

Testen moeten gedaan worden volgens de EN 1366-3

Leuke artikelen omtrent deze materie zijn:

Links:

http://www.sbrcurnet.nl/uploads/media_item/media_item/121/18/BVC_2013_6_artikel_SBRCURnet-1399993481.pdf

https://kennisbank.isso.nl/kenniskaart/brandwerende-doorvoeren-aanbrengen-bij-kunststofleidingen

Staalbescherming

Een bouwwerk moet bij brand gedurende redelijke tijd kunnen worden verlaten en doorzocht zonder dat er gevaar voor instorting is. Hiertoe worden er eisen gesteld aan de brandwerendheid van de hoofddraagconstructie van het gebouw. Deze eisen (30, 60, 90 of 120 min) staan vermeld in afdeling 2.2 Sterkte bij Brand in het bouwbesluit.

Testen worden gedaan volgens de EN 13381-4 (plaatmateriaal) of EN 13381-8 (coatings).

Enkele handige links:

http://www.brandveiligmetstaal.nl/upload/File/Kantoren-Draagconstructies/pdf/Eisen/189_47.pdf

http://www.brandveiligmetstaal.nl/

Brandscheidingen

De bouwkundige scheidingen tussen compartimenten (wanden, vloeren, plafonds) moeten ook aan bepaalde eisen voldoen. Deze staan ook omschreven in afdeling 2.10 Beperking van uitbreiding van brand in het bouwbesluit.

Testen worden gedaan volgens NEN EN 1363 t/m 1366

Aankleding

Over de eisen waaraan aankleding moet voldoen bestaat in Nederland nogal wat onduidelijkheid. FlameXpert heeft voor u de belangrijkste zaken uit Hoofdstuk 7 van het bouwbesluit betreffende aankleding voor u samengevat. Zie Link.

LINK NAAR WORDDOCUMENT MET SAMENVATTING HOOFDSTUK 7

Hieronder een aantal links met nuttige informatie:

https://brandveiliggebouw.nu/thema-s/item/wanneer-heb-ik-een-omgevingsvergunning-brandveilig-gebruik-of-een-gebruiksmelding-nodig

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2012/04/27/infoblad-omgevingsvergunning-en-melding-brandveilig-gebruik-bouwbesluit-2012

https://www.brandweer.nl/publish/pages/674/folder118.pdf

De termen brandvertragend, brandwerend, vlamvertragend worden klakkeloos door elkaar heen gebruikt. FlameXpert wilt graag wat orde in deze spraak technische chaos creëren:

In het complete plaatje van integrale brandveiligheid van een gebouw zijn vele aspecten belangrijk. Bouwkundig gezien worden er o.a. eisen gesteld aan de hoofdraagconstructie en de brandscheidingen in een gebouw. Deze eisen worden gesteld aan de brandwerendheid en zijn altijd uitgedrukt in minuten. De staalconstructie of doorvoering in een scheidingswand moet bv 60 minuten brandwerend zijn.

Voor aankleding in gebouwen geld afhankelijk van de situatie en toepassing dat deze “moeilijk ontvlambaar” moet zijn of een “geringe bijdrage aan de brandvoortplanting “moet hebben. Hieraan zijn weer diverse normen gekoppeld met de daarbij behorende brandklasses. Binnen deze contex praten we over het brandvertragend of vlamvertragend maken van materialen.

Met de FlameXpert producten voor aankleding kan worden voldaan aan de volgende normen (met bijbehorende brandklasse):

  • NEN EN ISO 6941 (tnavlam < 15 s, tnagloei < 60 s)
  • NEN EN 13501-1 (brandklasse B en C, S2,d0)
  • NEN 6065 (Klasse 2, 3 en 4)
  • BS 476 part 6 en 7 (Class 0, 1)
  • NFP92-501, 503, 504 (Klasse M1, M2)
  • DIN 4102 B1
  • FAR 25.853
  • BS 5852 source 0, 1